De Dolomieten, voor een geslaagde vakantie in de bergen


De Dolomieten zijn een bergketen in Italië, in Süd Tirol. Typisch voor de Dolomieten zijn de gletsjers, steile rotswanden en pieken, die in de loop van de eeuwen zijn ontstaan.

 

De Dolomieten zijn een bergketen in Italië, in Süd Tirol. Typisch voor de Dolomieten zijn de gletsjers, steile rotswanden en pieken, die in de loop van de eeuwen zijn ontstaan.


De eerste zonnestralen van de ochtendzon brengen ’s zomers de prachtige alpine bloemen tot bloei en ’s winters geeft deze zonneschijn een prachtig effect op de met sneeuw bedekte bergen. De laatste zonnestralen ’s avonds brengen een symfonie aan kleuren. Deze typische dolomietenzonsondergang is een adembenemend tafereel om naar te kijken. 


De laatste zonnestralen ’s avonds brengen een symfonie aan kleuren. Deze typische dolomietenzonsondergang is een adembenemend tafereel om naar te kijken.


Door haar vele sportmogelijkheden staan de dolomieten garant voor een actieve vakantie. U vindt er vele ski-, wandel- en klimvalleien. In de prachtige bergwereld bieden zij u, naast een actief avontuur, prachtige adembenemende uitzichten vanuit allerlei oogpunten. Ook wandelaars en mountainbikers zullen in de dolomieten aan hun trekken komen. Voor de wandelaar is er een groot aantal gemarkeerde voetpaden. De mountainbiker zal zijn uitdaging vinden in de steile klimmetjes en afdalingen.


Skiën in de Dolomieten


Het skigebied van de Dolomieten, de Dolomiti Superski, is een belangrijk skigebied in de Alpen.


Het skigebied van de Dolomieten, de Dolomiti Superski, is een belangrijk skigebied in de Alpen. Met 1220 kilometer aan pistes, waarvan 1000 kilometer voorzien kan worden van kunstsneeuw, is de Dolomiti Superski het grootste aaneengesloten skigebied ter wereld. Het skigebied is gelegen in de regio Süd Tirol, maar strekt zich ook uit tot in de regio’s Trentino en Veneto.

De Dolomiti Superski is een paradijs voor skiliefhebbers, van groot tot klein en van beginnelingen tot gevorderden


De Dolomiti Superski is een paradijs voor skiliefhebbers, van groot tot klein en van beginnelingen tot gevorderden. Het gebied leent zich voor alle takken van wintersport; van skiën, snowboarden en langlaufen tot winterwandelen en snow walking, de wintervariant van nordic walking.
Skiërs die het leuk vinden elke dag een nieuw gebied te ontdekken, kunnen genieten van de diverse Dolomiti Superskitours. De routes spreiden zich uit over de majestueuze bergtoppen van de Dolomieten en garanderen de mooiste natuurlandschappen en vergezichten.

De Dolomiti Superski is een paradijs voor skiliefhebbers, van groot tot klein en van beginnelingen tot gevorderden


Wandelen in de Dolomieten


De Dolomieten zijn een zeer bergachtige streek in Noordoost Italië, tegen de grens met Oostenrijk aan, in de zuidelijke Alpen. Het kent bergmassieven met vaak loodrechte wanden, die een soms surrealistisch landschap vormen.


De Dolomieten zijn een zeer bergachtige streek in Noordoost Italië, tegen de grens met Oostenrijk aan, in de zuidelijke Alpen.


Door deze steile rotswanden is de regio zeer geschikt voor klettersteig-tochten, routes waarbij men gebruik kan maken van stalen kabels en ladders op de moeilijke passages om zich te zekeren. Daarnaast kent het gebied ook veel wandeltochten, waaronder een groot aantal lange afstand wandelingen.


In de Dolomieten zijn 10 klassieke hooggelegen wandelroutes (Alte Vie) uitgezet. Daarvan lopen er 8 in de westelijke en oostelijke Dolomieten, één ten oosten hiervan in de Alpi Carniche (nr. 6), en één (nr 10) ten westen hiervan door o.a. de Brenta. Ze variëren in lengte van 80 km (nr 4) tot 200 km (nr 10), en zijn gemarkeerd.


Daarnaast kent het gebied ook veel wandeltochten, waaronder een groot aantal lange afstand wandelingen.

Plaatsjes in de Dolomieten


In de omgeving vindt u een groot aantal mooie plaatsjes. Ieder plaatsje heeft sterkt een eigen karakter. Omgeven door de prachtige bergwereld geeft die een schilderachtig geheel. Hieronder vindt u informatie over een tweetal van deze bezienswaardige plaatsjes.

Bolzano, de hoofdstad van Süd Tirol

Bolzano is de hoofdstad van Süd Tirol wordt ook wel de ‘poort tot de Dolomiten’ genoemd. Toeristen komen vooral naar Bolzano om te fietsen, te wandelen, voor het bergbeklimmen en het skiën.

Bolzano is de hoofdstad van Süd Tirol wordt ook wel de ‘poort tot de Dolomiten’ genoemd. Toeristen komen vooral naar Bolzano om te fietsen, te wandelen, voor het bergbeklimmen en het skiën.

Naast deze activieve treklpleisters is de Dom van Bolzano een hoogtepunt in Bolzano. De dom heeft, door haar bouwperiode, een tweetal stijlen. De originele structuur van dom gaat terug naar 1295, toen gebouwd werd in Romaanse stijl. In 1340 is men verder gegaan met het bouwen van de dom. In deze periode werd gebouwd in gotische stijl. Aan het begin van de 15e eeuw was de bouw van de Dom van Bolzano voltooid.  

De Dom van Bolzano is van maandag tot vrijdag te bezichtigen van 10h00 tot 12h00 & van 14h00 tot 17h00. Op zaterdag is de dom enkel geopend van 10h00 tot 12h00.  

De dom bezit tevens een schatkamer. Deze schatkamer is te bezichtigen van dinsdag tot zaterdag van 10h00 tot 12h00

Naast deze activieve treklpleisters is de Dom van Bolzano een hoogtepunt in Bolzano. De dom heeft, door haar bouwperiode, een tweetal stijlen.

Het Archelogiemuseum waar de ijsmummie Ötzi te bezichtigen is, is erg in trek bij toeristen. De permanente tentoonstelling laat belangrijke acheologische vindingen uit Süd Tirol zien. De ijsmummie Ötzi  is een van de wereldbekendste en meest belangrijke mummies, vooral doordat de mummie en zijn kleding nog zo goed als intact waren bij de vondst.  

De ijsmummie Ötzi  is een van de wereldbekendste en meest belangrijke mummies, vooral doordat de mummie en zijn kleding nog zo goed als intact waren bij de vondst.

Het museum is dagelijks geopend van 10h00 tot 18h00. Elke maandag is het museum gesloten, met uitzondering van de maanden juli, augustus en december.  Een bezoek aan het museum duurt ongeveer 2 uur. Het museum is tevens goed toegankelijk voor minder valide mensen.

De entreeprijs voor het museum bedraagt €9,00 voor volwassenen. Kinderen vanaf 6 jaar, studenten,  en 65+ betalen €7,00 entree per persoon. Kinderen tot 6 jaar kunnen gratis naar binnen.

South Tyrol Museum of Archaeology
Via Museo 43
I-39100 Bolzano
Telefoon: 0039 0471 320 100

Het Archelogiemuseum waar de ijsmummie Ötzi te bezichtigen is, is erg in trek bij toeristen. De permanente tentoonstelling laat belangrijke acheologische vindingen uit Süd Tirol zien.

Trento, een gezellige, historische bergplaats

Trento is bergplaats met een gezellig, historische stadscentrum. De plaats wordt omringt door de berg Bondone en door de rotswanden van Paganella. Trento kan gezien worden als een internationaal en levendig plaatsje, waar tegelijkertijd de historie bewaard is gebleven.

Trento is bergplaats met een gezellig, historische stadscentrum. De plaats wordt omringt door de berg Bondone en door de rotswanden van Paganella.

In de loop van de tijd is de stad hebben de bisschoppen en de bewoners ervoor gezorgd dat de stad werd verrijkt met vorstelijke architectuur, tevens hebben wij ervoor gezorgd dat de historische gebouwen gerestaureerd werden. De Dom van Trento is zeker een bezoek waard, evenals het ‘Kasteel van Buonconsiglio’. Dit ‘Kasteel van Buonconsiglio bevat fresco’s uit de 17e eeuw en wordt gezien als het meest waardevolle monument van de streek uit de Renaissance.

Dit ‘Kasteel van Buonconsiglio bevat fresco’s uit de 17e eeuw en wordt gezien als het meest waardevolle monument van de streek uit de Renaissance.

Trento is tevens een ideaal vertrekpunt voor uitstapjes naar de omgeving. U vindt tientallen historische woonplaatsen en vestigingen in de omgeving, evenals prachtige oude kastelen. Ook het meer van Caldonazzo is een mooi excursiedoel.

Toerisme Trento
P.zza della Portella 3
38100 Trento
Telefoon: 0039 0461 216000