Autobaan vignet Oostenrijk

Op alle snelwegen in Oostenrijk is voor motorvoertuigen tot 3500 kg een tolvignet verplicht. Uitzondering hierop vormt een aantal Sondermautstrecken waar geen vignetplicht geldt, maar wel apart tol betaald moet worden (zie verderop). Voor motorvoertuigen (ook campers) met een maximaal toegestaan gezamenlijk gewicht (te vinden op het kenteken) van meer dan 3500 kg is een GO-box verplicht op de snelwegen (zie verderop).

Voor een aanhanger of caravan is geen apart vignet nodig.

Bijzonderheden

De dagkaart (KorridorVignette), zoals die enkele jaren geldig was op de A14 tussen Hörbranz (Duitse grens) en Hohenems (afrit 23, tegen de Zwitserse grens), is afgeschaft. Voertuigen moeten hier voldoen aan de algemeen geldende vignet- of GO-Box-verplichting.
De vignetplicht geldt ook voor het stuk van de A12 tussen de Duitse grens en de afrit Kufstein-Sud. Lange tijd is op dit traject niet gecontroleerd op het bezit van een vignet bij voertuigen tot 3500 kg. Op 1 december 2013 eindigde deze 'tolerantieregel' en zal ook op dit traject weer gewoon gecontroleerd worden. Wie hier geen vignet voert riskeert een boete van ten minste € 120.

Tolvignet
Geldigheid

Het jaarvignet is een kalenderjaar geldig, met inbegrip van december eraan voorafgaand tot en met januari erna (totaal 14 maanden). Het vignet 2014 is geldig van 01-12-2013 t/m 31-01-2015.
Het 2-maands vignet is vanaf de eerste dag 2 maanden geldig (bijv. van 10-01 t/m 09-03).
Het 10-daags vignet is geldig voor 10 opeenvolgende dagen.

Bevestiging vignet

Bij motorvoertuigen moet u het vignet van binnenuit gezien linksboven of -onder op de voorruit plakken.
Op de motor moet het vignet goed zichtbaar zijn: op de tank, de kuip of het windscherm.
Op de voorruit mogen maximaal twee Oostenrijkse vignetten zijn aangebracht. Het is daarom raadzaam oude tolvignetten te verwijderen voordat u een nieuw vignet bevestigt.
Let op: er wordt langs de snelweg gecontroleerd met behulp van camera's. Het is dus van belang dat u het vignet goed zichtbaar en volgens de regels aanbrengt.

Verkrijgbaarheid

Het vignet is te koop bij een aantal Oostenrijkse grensovergangen. U kunt het vignet ook kopen vóórdat u de Oostenrijkse grens bereikt. U kunt daarvoor terecht in Duitsland bij de ADAC. Verder is het verkrijgbaar bij tankstations en postkantoren in de buurt van de Oostenrijkse grens.
U kunt het vignet ook in Nederland kopen bij de ANWB-winkels