Oostenrijk

 

SNEEUWKETTINGEN

Tussen 1 november en 15 april zijn winterbandenop alle wielen verplicht wanneer men rijdt op wegen die met sneeuw of ijs bedekt zijn. De winterbanden mogen evenwel vervangen worden door het gebruik van sneeuwkettingen op de wielen met aandrijving, maar dit is enkel toegelaten wanneer de rijbaan doorlopend (of nagenoeg doorlopend) met sneeuw of ijs bedekt is, zodat het wegdek niet door de sneeuwkettingen kan beschadigd worden.

Op sommige plaatsen zijn sneeuwkettingen verplicht, hetgeen wordt aangeduid door een toepasselijk verkeersbord. Wanneer men op zomerbanden rijdt is het trouwens zo dat men voor langere ritten verplicht is in de koffer sneeuwkettingen mee te nemen.

Voor voertuigen met sneeuwkettingen is de aangeraden snelheid 40 km/uur.

Het is toegelaten de sneeuwkettingen enkel op de wielen met drijfkracht te monteren. Voor de 4X4 voertuigen : volg de gebruiksaanwijzing van de kettingen: staat er niets specifieks in over 4x4 voertuigen, dan wordt aangeraden de kettingen te monteren op de achterwielen.    Spikes-spiders zijn verboden in Oostenrijk.


Voor wat betreft de voorschriften inzake uitrusting van de voertuigen, zijn het in principe de beschikkingen van het land van inschrijving van het voertuig die gelden. De verkeersregels (snelheidsbeperkingen, periode van gebruik van de spijkerbanden, enz ..) gelden ook voor buitenlanders.


spijkerbanden zijn toegelaten van 31 oktober tot 31 mei, overeenkomstig volgende voorwaarden:

Alleen voertuigen waarvan de maximale toegelaten massa minder dan 3500 kg bedraagt mogen ermee uitgerust zijn.

Alleen radiaalbanden met stalen gordel mogen voorzien zijn van spijkers, en alle wielen van het voertuig moeten dan met dergelijke banden uitgerust zijn. Wanneer het voertuig een aanhangwagen trekt, moet deze ook met spijkerbanden uitgerust zijn, waarbij het gewicht op een as van de aanhangwagen niet meer mag bedragen dan 1,8 ton.

Voertuigen met spijkerbanden mogen niet sneller rijden dan 80 km/uur op de gewone wegen en 100 km/uur op de autosnelwegen.

Voertuigen met spijkerbanden moeten voorzien zijn van een schijf met volgend symbool (welke kan bekomen worden bij de Oostenrijkse automobielclub, de OAMTC):

Deze schijf moet zichtbaar achteraan op het voertuig worden aangebracht.

Op te merken valt dat op de nieuwe banden de spijkers slechts 1 à 1,5 mm mogen uitsteken : wanneer de spijkers meer dan 2 mm uitsteken mogen de banden niet behouden blijven.