Zwitserland autobaan vignet en tol tarief

Op alle Zwitserse autosnelwegen (nationalstrassen) is het Autobahnvignet verplicht, ook voor aanhangers en caravans.

Het vignet is in Zwitserland o.a. verkrijgbaar bij alle snelweggrensovergangen en in Nederland bij de ANWB.

In de vakantieperiode kan het voorkomen dat er lange wachtrijen staan voor de verkooppunten aan de grensovergangen. Het is aan te raden om de vignetten in Nederland te bestellen bij de ANWB

Tolvignet
Het tolvignet geldt voor auto's en motoren en voor aanhangers, elk met een maximaal toegestaan gezamenlijk gewicht (te vinden op het kenteken) tot 3500 kg. Let op: voor een aanhanger dient een apart vignet te worden aangeschaft. Een aanhanger achter een motor is vrijgesteld. Het vignet is een kalenderjaar geldig, met inbegrip van december eraan voorafgaand en januari erna. Vignetten met opdruk 2014 zijn dus geldig van 1 december 2013 t/m 31 januari 2015.

Bevestiging vignet
Het vignet moet aan de binnenzijde aan de linkerzijde van de voorruit worden geplakt. Op de motor moet het vignet goed zichtbaar zijn, bijvoorbeeld op de tank, op de kuip of het windscherm. Beschadigde vignetten zijn ongeldig.
Bij aanhangers zonder voorruit moet het vignet op een niet verwisselbare, gemakkelijk toegankelijke plaats worden aangebracht aan de linkerzijde, liefst onzichtbaar vanwege het risico op diefstal. Dit kan soms omslachtig zijn omdat u hiervoor mogelijk de kap van de aanhanger moet openen of het dekzeil moet verwijderen.  Als u al eerder een Zwitsers tolvignet op de voorruit heeft geplakt en u gaat dit jaar weer, zorgt u er dan voor dat u het oude tolvignet hebt verwijderd.

Verkrijgbaarheid
Het vignet is te koop aan de Zwitserse grens en bij de postkantoren en tankstations in Zwitserland. Bij de Zwitserse grens worden munten niet geaccepteerd en wisselgeld wordt in francs teruggegeven tegen een ongunstige koers. Handiger is het om het vignet met een creditcard te betalen of vooraf in Nederland aan te schaffen.

Tarief
Het tolvignet kost CHF 40. U kunt ook met euro's betalen (circa € 33, afhankelijk van de wisselkoers). Het tarief zal in 2016 mogelijk fors verhoogd worden.

Ingeval van ruitbreuk
Indien de kosten van het vignet niet door een verzekering worden gedekt, kunt u een vervangend vignet van de Zwitserse douane krijgen. U dient hiervoor een stukje voorruit met het vignet, de factuur van de vervangen voorruit en een verklaring van de verzekeringsmaatschappij dat het vignet niet is vergoed, te zenden aan:
    Direction générale des douanes
    Section Véhicules et redevances sur le trafic routier
    Monbijoustrasse 40
    CH-3003 Berne

Naast het autobaan vignet voor Zwitserland moet u tol betalen bij de Grote Sint Bernardpas tussen Zwitserland en Italie. Klik hier voor meer informatie.